Yli puolet suomalaisvanhemmista kertoo uupumuksen vaikuttavan toiveisiin hankkia lisää lapsia

Yli puolet suomalaisvanhemmista kokee, että uupumus ja väsymys ovat vaikuttaneet heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia. Tieto selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tuoreesta tutkimuksesta Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät, josta on saatu ensimmäiset tulokset.

– Tämä on huolestuttava löydös niin perheiden hyvinvoinnin kuin viime aikoina julkisuudessa puhuttaneen alhaisen syntyvyyden näkökulmasta. Tärkeää olisi tässä vaiheessa miettiä, miten vanhempien jaksamista voitaisiin tukea, sanoo tutkijatohtori Matilda Sorkkila yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmesta vanhemmasta koki saavansa riittämättömästi unta, mikä vaikuttaa uupumiseen. Uupumus oli keskimääräistä yleisempää heikosti toimeentulevilla perheillä ja yksinhuoltajilla.

– Olisi tärkeää kehittää keinoja uupumisen luotettavaan ja nopeaan tunnistamiseen. Tutkimuksemme seuraava tavoite onkin lähteä kehittämään tähän tarkoitukseen sellaista mittaria, joka voitaisiin ottaa neuvoloissa valtakunnallisesti käyttöön, Sorkkila kertoo.

Tutkimuksen aineistoa kerättiin tänä keväänä Jyväskylän, Posion ja Hyvinkään lasten- ja äitiysneuvoloissa sekä osassa Jyväskylän seurakunnan perhekerhoja. Lisäksi aineistoa kerättiin nettikyselyllä sosiaalisessa mediassa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 734 vanhempaa. Jyväskylän yliopiston tutkijat analysoivat aineistoa parhaillaan.

Syntyvyys on laskenut Suomessa ennätysmäisen pieneksi. Tilastokeskuksen mukaan syntyvyyttä mittaava kokonaishedelmällisyysluku oli kaikkien aikojen matalin viime vuonna. Tuolloin luku oli 1,49 lasta naista kohti. Toiseksi matalimmalla tasolla syntyvyys oli vuonna 1973, jolloin se oli 1,50 lasta naista kohti. Edellisvuonna 2016 kokonaishedelmällisyysluku oli 1,57.

Syntyvyys on ollut vuodesta 1969 lähtien alle väestön uusiutumistason, joka on 2,1 lasta naista kohden, selviää Tilastokeskuksen tiedoista.

Kuva: Johannes Ijäs

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKoulupapin kanssa myös erityisluokkalaiset pääsevät retkille
Seuraava artikkeliKirkkohallitus: Avioliiton poikkeusluvista luovuttava ja avioliiton solmimisikärajaksi 18 vuotta

Ei näytettäviä viestejä