Ylivieskan kirkko tuhoutui rajussa tulipalossa

(Täydennetty 23.41) Ylivieskan kirkko tuhoutui rajussa tulipalossa kokonaan.

Oulun poliisilaitoksen tiedotteen mukaan poliisi on ottanut teosta epäiltynä kiinni yhden kantasuomalaisen nuorehkon miehen. Mies on poliisin alustavassa puhuttelussa tunnustanut teon.

Seurakunnan verkkosivulla asiasta kerrottiin tuoreeltaan lyhyesti: ”Lauantaina 26.3. noin klo 19.30 syttyi tulipalo Ylivieskan kirkossa. Syttymisen syystä ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta tulipalo on erittäin voimakas.”

Seurakunnan Facebook-sivulla oli tiedonanto: ”Järkyttävä pääsiäisaattoillan uutinen, Ylivieskan kirkko palaa.”

Kirkossa oli tarkoitus järjestää pääsiäisyön messu. Syttymishetkellä kirkossa ei ollut ketään paikalla.

Kirkkoherra Timo Määttää kertoi Kotimaa24:lle kaksi tuntia palon syttymisen jälkeen, että kirkko on tuhoutunut täysin.

– Mitään ei saatu pelastettua. Seurakunta ei kuitenkaan ole rakennuksesta kiinni, vaikka tämä onkin paikkakuntalaisille raskas asia. Taivaan isän avulla tästä päästään eteenpäin.

Omia tunnelmiaan Määttää kuvaa sekaviksi ja surullisiksi.

Ylivieska sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla ja kuuluu Oulun hiippakuntaa. Oulun piispa Samuel Salmea odotetaan saapuvaksi illan aikana Ylivieskaan.

– Hänen kanssaan pohdimme, miten huominen jumalanpalvelus järjestetään, Määttä sanoo.

Salmi pitää yöllä pääsiäismessun yhdessä seurakunnan papiston kanssa tuhoutuneen kirkon raunioilla.

Piispa Salmi sanoo Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan jakavansa surun Ylivieskan seurakuntalaisten kanssa. Hän on erityisen pahoillaan siitä, että kirkkorakennus, joka on monelle pyhä, joutui järkyttävän tapahtuman kohteeksi.

– ​Käsittämättömän uutisen keskellä voimia antaa kuitenkin huomisen pääsiäisaamun sanoma, jossa Kristus on voittanut pahan vallan, Salmi haluaa muistuttaa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoitti Facebookissa: ”Ajatukseni ovat ylivieskalaisten luona. Kirkon tuho on raskas uutinen. Jumala, lohduta, ole lähellä, anna voimaa koettelemuksissa.”

Ylivieskan kirkko rakennettiin 1786, nykyisen muotonsa se sai 1892. Kirkko oli päätytornillinen ristikirkko. Sen on suunnitellut Pekka Raudaskoski. Kirkon alttaritaulu on Sigurd Wettenhovi-Aspan maalaama vuodelta 1897.

Kuva: Markus Laitala

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKerran vuodessa maailmasta tulee uusi
Seuraava artikkeliSeurakunta kokoontui pääsiäisyönä kirkkonsa raunioilla

Ei näytettäviä viestejä