Ylivieskan palaneen kirkon kello soi ensi viikolla kasvuyritysten Slush-tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Helsingin pörssi soittaa torstaiaamuna kellolla markkinoiden avaussoiton. Kelloa soittamassa ovat Nasdaq Helsingin eli Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman ja Slushin vapaaehtoisista koottu nuorten ryhmä.
Ajatus Ylivieskan kirkonkellon yhdistämisestä yritystapahtumaan tuli Slushin järjestäjiin kuuluvalta Hannes Kallioiselta. Tämä otti joitakin viikkoja sitten yhteyttä Ylivieskan seurakunnan talouspäällikköön Pentti Haikolaan.
Kallioisen mukaan idea syntyi sen jälkeen, kun Helsingin pörssistä toivottiin, että Slushiin perinteisesti kuuluneesta pörssikellon soitosta voisi tehdä aiempaa näyttävämmän tapahtuman.
– Muistin, että Ylivieskassa paloi kirkko. Ensin tuntui absurdilta, että soitettaisiin palaneen kirkon kelloa. Mutta tämä on osoitus siitä, että kaikissa siisteissä jutuissa ei tarvitse olla järkeä, Kallioinen sanoo.
Ylivieskan seurakunnasta hanke sai vihreää valoa. Maaliskuussa palaneen kirkon isompaa, yli tuhatkiloista kelloa lähdettiin viime viikolla kuljettamaan kohti Helsinkiä. Matkalla se tutkittiin Tampereella ja varmistettiin, että sen käyttäminen on turvallista.
Kallioisen mukaan kelloa soitetaan kehikon sisällä päälavan vieressä. Tehtävän suoritettuaan kello palaa Ylivieskaan.
Seurakunnalle ei tule kuljetuksista kustannuksia. Kallioisen mukaan kulut maksaa Helsingin pörssi.
”Elämme samassa maailmassa, jossa pörssikin elää”
Ylivieskan seurakunnan talouspäällikkö Pentti Haikola ei näe ongelmaa siinä, että kirkonkelloa soitetaan markkinoiden avautumisen merkiksi.
– Kirkon kellon ja pörssin kellon soittamisessa on kyse viestin viemisestä. Elämme samassa maailmassa, jossa pörssikin elää, Haikola sanoo.
Seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä toteaa, että kello on aina soinut maailmalle ja että sen viesti on aina sama.
– Voidaan kysyä, miksi kello viedään yritystapahtumaan, tai sitten voidaan kysyä, miksi ei.
Slushiin tuotu kello on soinut Ylivieskassa vuodesta 1901. Kirkon palon jälkeen se kaivettiin syvältä raunioista. Kellon rakenne oli säilynyt kokonaisena, mutta tuli, vesi ja maahan putoaminen olivat aiheuttaneet teräkseen halkeamia.
Ylivieskan seurakunnan verkkosivuilla julkaistun tiedotteen mukaan kellon särkynyt sointi muistuttaa edelleen siihen kaiverretun psalmin 95 ajatuksesta: ”Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto, hän on meidän turvakalliomme. Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää, virittäkää hänelle riemuvirsi.”
Ensi viikon keskiviikkona ja torstaina järjestettävään Slush-tapahtumaan odotetaan osallistuvan 15 000 ihmistä 120 maasta.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Kuva: Ylivieskan seurakunta / Eveliina Pylväs
Lue myös:
Ylivieskan kirkonkellot lepäävät hiiltyneiden hirsien alla – katso video
Seurakunta kokoontui pääsiäisyönä kirkkonsa raunioilla
Kotimaa Pro: Tekstiviestistä alkoi Ylivieskan seurakunnan tiedottajan unohtumattomin työrupeama
Ilmoita asiavirheestä