Helsinkiläiset pienyrittäjät kokevat verkostot tärkeiksi erityisesti poikkeustilanteissa. He myös arvostavat kirkon järjestämää vertaistukea. Tämä käy ilmi Helsingin seurakuntayhtymän ja Pääkaupunkiseudun yrityskummien esiselvitysprojektissa, jossa kartoitettiin helsinkiläisten pienyrittäjien tilannetta, jaksamista ja tuen tarpeita.
Helsingissä toimii yli 40 000 yritystä, joista valtaosa on alle viiden työntekijän pienyrityksiä. Viime vuosien talouskriisi on koetellut pienyrittäjien toimeentuloa ja jaksamista. Esiselvitykseen haastatellut yrittäjät pitivät myönteisenä, että joku kantoi huolta heidän tilanteestaan ja järjesti heitä tukevaa toimintaa. Pienyrittäjät kertoivat tarpeesta henkiseen tukeen.
– Hyvä, että on huomattu asia, jota muut eivät ole ottaneet esille, totesi yksi haastatelluista.
Mentorointia erityisesti miesyrittäjille ja maahanmuuttajille
Pienyrittäjät toivoisivat selkeytystä säädösten jatkuvaan muutokseen. Rahoituksen haku koetaan pienyrityksissä vaikeaksi, ilmenee tutkija Ilona Pitkäsen tekemästä taustaselvityksestä.
– Avuntarpeeseen vaikuttavat yrittäjän verkostoituneisuus, oma-aloitteisuus ja suhtautuminen yrittämiseen. Erittäin tärkeäksi nähdään myös se, että yrittäjällä on hyvä kirjanpitäjä tai tilitoimisto, tutkija Christian Peltonen kertoo haastattelujen tuloksista.
Yrittäjän tuen tarve vaihtelee yrityksen elinkaaren eri vaiheissa. Näitä ovat yrityksen perustamisvaihe, ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, liiketoiminnan arkipäivä ja liiketoiminnan alasajo tai konkurssi.
Projektissa järjestettiin lisäksi pienyrittäjien aamutapaamisia ja keskusteluryhmä, mentoreiden ryhmätyönohjausta sekä yrittäjäklinikka- ja mentorointitoimintaa. Pääkaupunkiseudun yrityskummien mentorointiin pääsi erityisesti miesyrittäjiä sekä maahanmuuttajataustaisia ja haasteellisessa tilanteessa olevia yrittäjiä. He ovat aiemmin saaneet vähän mentorointia.
– Moni yrittäjä sinnittelee pitkään vaikeuksien keskellä ennen kuin ottaa yhteyttä yrityskummi-mentoriiin, jos silloinkaan. Ja sitten on heitä, jotka tulevat puheille kun yritystoiminta on jo pahasti miinuksen puolella. Jos yritys menisikin konkurssiin, autamme yrittäjää pysymään kunnossa, sanoo mentorointikoordinaattori Esko Valkeala.
Seurakunnalta tukea pienyrittäjille jo vuodesta 2009
Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallisessa työssä on erityisesti huomioitu pienyrittäjiä jo vuodesta 2009 alkaen. Helsingin seurakuntien Pienyrittäjien tukihanke (2010–2014) etsi keinoja tukea kriisiin joutunutta pienyrittäjää henkisellä ja liiketoiminnallisella puolella sekä verkotti pienyrittäjiä toisiinsa.
Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana toteutetun Pienyrittäjälle tukea -esiselvitysprojektin rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen ELY-keskus.
– Esiselvityksen tulosten pohjalta on mahdollista pohtia jatkotoimia pienyrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, yrittäjien tukemiseen ja vertaistukeen sekä kriisissä olevien yrittäjien auttamiseen, kertoo projektipäällikkö Kati Jääskeläinen Helsingin seurakuntayhtymästä.
Lisätietoa esiselvitysprojektista saat täältä.
Lue myös: Pienyrittäjille tukea Helsingissä
Ilmoita asiavirheestä