Jeesuksen häätäminen kevätjuhlasta voi olla tekijänoikeusrikkomus

Teosto

Jeesus-viittausten poistaminen kirjailija, runoilija Anna-Mari Kaskisen laulutekstistä saattaisi täyttää tekijänoikeusrikkomuksen merkit, Teostosta kerrotaan Kotimaa24:lle.

Runoilija Anna-Mari Kaskisen sanoittaman ja Pekka Simojoen säveltämän laulun sanat muutettiin jyväskyläläisen koulun kevätjuhlissa. Uudet sanat oli saatu toisesta koulusta, jossa laulua oli laulettu.


Keskisuomalaisen
(26.5.) mukaan laulusta on poistettu toisesta säkeistöstä viittaus Jeesukseen. Alkuperäisessä versiossa sanat kuuluvat: ”On yksi, joka pysyy, kaiken ymmärtää: Jeesus vierellemme aina jää”, kun taas uudessa versiossa ”Muista, että kanssa hyvän ystävän voit jakaa ilon sekä ikävän”.

Tekijänoikeusjärjestö Teoston lakimies Juho Kaitamaan mukaan Kaskisen sanojen muuttamisessa on todennäköisesti kyse tekijän moraalisten oikeuksien loukkaamisesta, joka voi olla tekijänoikeusrikkomus. Tekijänoikeuslaissa sanotaan: ”Teosta älköön muutettako tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla, älköönkä sitä myöskään saatettako yleisön saataviin tekijää sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä.” Jos asia etenisi oikeuteen, seurauksena saattaisi olla sakkotuomio.

– Jos laulussa on tavoiteltu hengellistä tai uskonnollista näkemystä ja sitä tarkoitusta on muutettu, tekijä voi kysyä, miksi häneltä ei ole kysytty asiaan lupaa. Jos lupaa ei ole, kappaletta ei saisi esittää uusin sanoin. Opetuslaitoksessa pitäisi olla selvää, että kysytään lupa, Kaitamaa sanoo.

Kaitamaa kuitenkin muistuttaa, että tekijänoikeuksiin liittyy paljon tapauskohtaista arvioitavuutta eikä laki ole kaikilta osin selvärajainen.

”Laulussa on turvallinen ajatus”

Anna-Mari Kaskinen ei vaikuta tapahtuneesta vihaiselta eikä ole liikkeellä ristiretkitunnelmissa. Hän ei aio asiaa viedä eteenpäin.

– Vaikka olen Teoston jäsen, haluan olla ymmärtäväinen ihmisiä kohtaan. Toivoisin kuitenkin, että laulu laulettaisiin siinä muodossa missä se on. Sanotaan että se on toivomus, mutta en lähde mihinkään asian kanssa riitelemään, Kaskinen sanoo iloisena.

Kaskinen pitää laulun hengellistä sanomaa merkityksellisenä.

– Olisi tärkeä, että laulusta tulisi myös viesti, että lapsilla ja nuorilla olisi elämän vaikeiden aikojen keskellä mahdollisuus uskoa, että on Jumala, joka rakastaa ja pitää huolta. Siinä on turvallinen ajatus. Nyt alkuperäinen ajatus muuttuu ja laulusta on tullut inhimillinen ystävälaulu. Toki sellaisiakin lauluja tarvitaan, hän miettii.

Kaskinen vahvistaa, ettei jyväskyläläisestä koulusta kysytty lupaa laulun sanojen muuttamiseen.

– Jos kysyttäisiin, ainakin esittäisin selkeän toivomuksen, että laulu pysyisi samana.Kaskinen tietää, että laulua lauletaan monissa kouluissa. Joissakin kouluissa toinen säkeistö, jossa mainitaan Jeesus, jätetään laulamatta.

– Facebookissa yksi opettaja sanoi, että hänen koulussaan on 120 oppilasta ja jos yksikin kieltää Jeesus-säkeistön, sitä ei lauleta. Yksi koulun opettaja sanoi, että meillä lauletaan Jeesuksen kanssa.

Kaskinen toivoo, että hengelliset sanat saisivat pysyä koulussa ja Suvivirttä laulettaisiin.

– Jos me häivytämme kaikki nämä sanat, ei välttämättä tiedetä edes mistä kirkkomme uskossa on kysymys. Ei Jäähyväiset-laulussakaan ole mitenkään päällekäyvästi asiaa ilmaistu. Siinä vaan todetaan niin kuin Raamatussakin, että Jeesus vierellemme jää. Sehän mainitaan Raamatun lähetyskäskyssäkin, että Jeesus on kanssamme maailman loppuun asti.

Anna-Mari Kaskinen kirjoittaa teemasta myös blogissaan

Lue myös: KSML: Jeesukselle kyytiä kevätjuhlasta

”Oppilaat eri katsomustaustoista voivat osallistua Suvivirren laulamiseen”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Oppilaat eri katsomustaustoista voivat osallistua Suvivirren laulamiseen”
Seuraava artikkeliElämänkatsomustiedon oppilasmäärässä kasvua

Ei näytettäviä viestejä