Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, itsekin lestadiolaistaustainen Mikael Pentikäinen luonnehtii Twitter-tilillään
Johanna Hurtigin
Taivaan Taimet -kirjaa ansiokkaaksi ja tärkeäksi. Tutkimuksessa kuvattu seksuaalisen hyväksikäytön laajuus vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä ei tullut Pentikäiselle yllätyksenä.
– Seurasin Johanna Hurtigin työtä ollessani päätoimittajana Helsingin Sanomissa. Tapausten määrä oli suunnilleen tiedossa jo keväällä 2010, kun HS siitä uutisoi. Se oli silloin järkytys. Nyt määrä on tarkentunut, Pentikäinen sanoo Kotimaa24:lle.
Hän kertoo selailleensa Hurtigin tutkimuksen läpi ja pitää sitä laadukkaana.
– Johanna on tehnyt hyvää työtä. On tärkeää, että se mitä hän on kirjoittanut ja esittää, luetaan vakavalla mielellä ja siitä otetaan opiksi. Kirja on erittäin tärkeä puheenvuoro asiassa, jonka merkitystä ei voi ylikorostaa. Samalla on tärkeä, ettei hyväksikäytöstä syyllistetä eikä leimata koko liikettä.
– Totuus puhdistaa, vaikka se voi satuttaa ja ahdistaa liikkeen sisällä. Sen päälle voi rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Pentikäinen kertoo tunnistavansa vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä vaikuttavan miesten maailman, jota Hurtig nimittää rakas veli -järjestelmäksi.
– Sen näkee sokea reettakin. Johannan tutkimuksen äärellä on syytä miettiä liikkeen rakenteita ja toimintatapoja. Oma käsitykseni on, että suhtautuminen hyväksikäyttötapauksiin olisi voinut olla toisenlaista, jos päättäjien pöydässä olisi ollut tasapuolisempi sukupuolijako.
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnassa istuu pelkkiä miehiä.
Hurtigin tavoin Pentikäinen näkee hyväksikäyttötapausten selvittämistä vaikeuttaneet rakenteet myös yhteiskunnallisena ongelmana.
– Kaikki rikollisuus on yhteiskunnallinen ongelma ja meidän kaikkien ongelma. Vaikka tämä ei suoraan liity tähän, on tärkeää, että kaikkien herätysliikkeiden kanssa käydään vuoropuhelua niin kirkon kuin maallisen esivallan toimesta. Mitä enemmän on avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, sen parempi.
Lue myös: Henriksson painottaa hyväksikäytötapausten ehkäisemisessä uskonnollisten yhteisöjen vastuuta
Tutkija: Lestadiolaisessa syntikäsityksessä omenavarkaus rinnastuu hyväksikäyttöön
Lestadiolaisten rakas veli -järjestelmä on estänyt hyväksikäyttörikosten selvittämistä
Näin SRK:n pääsihteeri kommentoi Hurtigin tutkimusta
Professori Eskola lestadiolaiskeskustelusta: ”Tosi otsikko voi olla harhaanjohtava”
Arkkipiispa: Vanhenemisaikojen muuttamista harkittava
Blogi: Lasten hyväksikäyttö ja keskustelun sivuraiteet
Ilmoita asiavirheestä