Professori Lauri Thurén kritisoi puheessaan Kirkon lapsityönohjaajien ja lapsityön teologien neuvottelupäivillä Jyväskylässä modernin uskonnonpedagogiikan raamattukäsitystä.
Itä-Suomen yliopiston eksegetiikan professori katsoo, että esimerkiksi evankeliumien raaka kuvaus Jeesuksen viimeisistä päivistä on sivuutettu. Esimerkkinä tästä hän katsoo olevan, että ”joissain lastenraamatuissa Jeesuksen risti saattaa vilahtaa kaukaisena silhuettina, joissakin pullea Vapahtaja hymyilee ristillä täysissä pukeissa, joskin hieman vaivautuneena.”
Vaikka Thurén osin ymmärtää ja kehuukin modernin uskonnonpedagogiikan motiiveja ja lastenraamattuja, hän pohtii myös, onko pedagogiikassa ja Raamatuissa luotu lapsille oma Raamatulle vieras Jumala.
”Miksi Jumalasta pitäisi puhua lapsille Raamatun kuvaamassa muodossa, eikä sellaisena joka tuntuisi sopivan heille paremmin”, Thurén kysyy.
Hän ennustaa, että jos kristillisestä uskosta luodaan lapsille yksipuolinen kuva, he huomaavat pian ettei kuva ole totta eikä vastaa heidän kokemuksiaan.
Professorista rehellinen ja realistinen raamattuopetus on viime kädessä ainoa mielekäs vaihtoehto. Hän perustelee kantaansa, sillä, että vaikeistakin asioista on uskallettava puhua lapsille. Hän sanoo käytännön tasolla luottavansa kirkon lapsityöntekijöiden ammattitaitoon siinä, että he osaavat viestiä kunkin ikäkauden vaatimusten mukaisella tavalla nykyistä monipuolisempaa raamattukäsitystä.
Lue Lauri Thurénin puhe Verkkoessee-blogista
Ilmoita asiavirheestä